De Dag van de Ouderen werd goed gevierd in Overijssel!

Op 4 oktober, de Dag van de Ouderen, stond ouderenparticipatie centraal. Er wordt een groot beroep gedaan op actieve ouderen. Tijdens deze bijeenkomst georganiseerd door Platform Pouwer en de provincie Overijssel zochten we uit welke grenzen er zitten aan ouderenparticipatie. En wat is er nodig voor het bevorderen van zelfredzaamheid?

Icon04-10-2024 Nieuws
De Dag van de Ouderen werd goed gevierd in Overijssel!

Op de dag van de ouderen kwamen er zo’n 50 actieve ouderen en professionals uit de provincie Overijssel samen om stil te staan bij ouderenparticipatie en zelfredzaamheid. Tijs de Bree opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van ouderenparticipatie. “De ervaring en kennis die hier aanwezig is, is zeer welkom en moeten we betrekken bij het beleid van de provincie. We zijn als provincie blij dat we dit soort bijeenkomsten mogelijk kunnen maken, en zullen dat ook blijven ondersteunen.” 

Wat is Platform Pouwer?
Platform Pouwer is de plek voor ouderenparticipatie in Noord-Nederland. In twee Ouderennetwerken (Drenthe/Overijssel en Groningen/Friesland) laten ouderen actief hun stem horen. Platform Pouwer organiseert bijeenkomsten, webinars en regiotafels, waarin we onderwerpen bespreken die voor ouderen relevant zijn en heeft een groot digitaal ouderenpanel voor peilingen en onderzoek. Platform Pouwer is onderdeel van een landelijk samenwerkingsverband genaamd de Stem van Ouderen, hierin werken acht regionale netwerken uit het hele land samen om de stem van ouderen te laten horen.

Senioren zelf aan zet
Peter Weda van de KBO vertelde over ‘Senioren zelf aan zet’ een samenwerking tussen verschillende partijen in het kader van de VWS campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Peter roept op tot samenwerking, als organisaties die dingen voor ouderen doen. Er gebeurt veel voor ouderen en we moeten ervoor zorgen dat de ouderen de juiste informatie krijgen. Daar is Platform Pouwer het volledig mee eens. Kijk op www.seniorenzelfaanzet.nl voor meer informatie!

Brede welvaart & Ouderenparticipatie
Ouderenparticipatie wordt gelukkig steeds vaker als belangrijk gezien. We zien dat bij bijvoorbeeld bij de IZA tafels en bij de participatiehubs ouderen vaker betrokken worden, maar hierin is nog grote winst te behalen. Tijdens de bijeenkomst stonden we stil bij de positieve en negatieve effecten van ouderenparticipatie aan de hand van de acht dimensies van brede welvaart. Wat is brede welvaart? De definitie van het CBS is als volgt: “Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van de brede welvaart van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld.’’

Brede welvaart kan worden onderverdeeld in acht dimensies. Wij bespraken er vier:

1. Materiële welvaart

2. Gezondheid

3. Arbeid en vrije tijd

5. Samenleving

8. Welzijn

Samenvatting
Het gesprek over de impact van ouderenparticipatie op de dimensies van brede welvaart leverde een mooie discussie op, zoals hierboven te lezen is. De discussie is samen te vatten aan de hand van onderstaande punten:

  • Bestaande regels vormen een belemmering voor ouderenparticipatie, bijvoorbeeld rond pensioen en langer doorwerken en de vergoeding voor vrijwilligerswerk;
  • Ouderenparticipatie legt een groot beslag op vrije tijd, maar dat is een keuze en vaak halen ouderen er veel voldoening uit;
  • De financiële situatie kan impact hebben op de mate van participatie;
  • Het behouden van kennis is belangrijk;
  • Veel ouderen kennen de mogelijkheden van ouderenparticipatie niet, daar kunnen alle aanwezigen een rol in spelen;
  • Er is een angst voor digitalisering;
  • Het is lastig, maar heel belangrijk om diverse groepen ouderen te betrekken;
  • Ouderen kunnen zich gezamenlijk inzetten voor hun belangen;
  • (Ouderen)participatie zorgt voor noaberschap;

De adviezen van de Raad van Ouderen
Anjo Geluk, lid van de Raad van Ouderen vertelde over de Raad en de adviezen die op 7 oktober zijn overhandigd aan staatssecretaris van VWS. De Raad van Ouderen bracht een gevraagd en een ongevraagd advies uit. De adviezen gaan over beleidsparticipatie en over het activeren van vitale ouderen. Na dit gesprek was er ruimte voor vragen en die volgden veelvuldig. Er werd gevraagd naar het feit dat de resultaten van de werkzaamheden die de Raad uitvoert (nog) niet genoeg effect hebben op lokaal niveau. Wat gebeurt er nu daadwerkelijk met de adviezen? En hoe kunnen we het werk van de Raad meer laten doorschijnen op een lokaal niveau? Als het werk van de Raad op lokaal niveau zichtbaarder is, sijpelen de adviezen ook verder door in de haarvaten van de samenleving, en bijvoorbeeld bij de lokale politiek. zou dit er namelijk voor kunnen zorgen dat meer ouderen zich enthousiasmeren voor het lid worden bij de Raad. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.

De Dag van de Ouderen werd goed gevierd in Overijssel! foto 2

Brainstormsessie – Zelfredzaamheid

In het laatste stuk stonden we stil bij onderstaande vragen over zelfredzaamheid:

  1. Wat is er nodig voor ouderen om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven en zich in te kunnen zetten voor de maatschappij?
  2. Wat heb je zelf nodig en waar loop je tegenaan?
  3. Wat wil je niet en hoe ver kan een overheid of instantie daarin gaan?

Er werd gesproken over manieren om ouderen te betrekken. Zo moeten we ouderen niet alleen digitaal, maar ook fysiek benaderen, bijvoorbeeld via een huis-aan- huis aanpak. Er werd opgemerkt dat de regels en financiën zelfredzaamheid kunnen belemmeren.

Bij het bevorderen van zelfredzaamheid komt van alles kijken. Een beleidsmedewerker WMO had een mooi voorbeeld waaruit bleek dat er vaak gekeken wordt naar de goedkoopste middelen in plaats van de middelen die de cliënt het meest zelfredzaam maken. Daarnaast is de WMO niet inkomensafhankelijk, terwijl dat veel geld zou opleveren. Ook zouden ouderen meer uitleg moeten krijgen over WMO en WLZ regelgeving.

Voorbereiden op later kan bijdragen aan zelfredzaamheid. Hierin zit een groot verschil tussen samenwonende en alleenstaande ouderen. Zo zijn samenwonende ouderen vaak niet tijdig voorbereid op hun toekomst en komen er problemen wanneer één van de twee komt te overlijden. Hierin ligt een rol voor de overheid in voorlichting. Denk bijvoorbeeld aan een campagne van overheid en gemeente waarin mensen vanaf hun 70ste benaderd worden met de juiste informatie.

Daarnaast spraken we over ouderenbonden. De ouderenbonden zien hun leden aantal teruglopen. Volgens diverse aanwezigen wordt er veel geconsumeerd, maar zouden ouderen meer geactiveerd moeten worden. Er is veel aanbod, maar het bereiken van ouderen en ze motiveren mee te doen: daar zit de winst. Ook spraken we over de over de kracht van kwetsbaarheid. In veel campagnes worden ouderen altijd als vitaal neergezet en is er weinig ruimte voor de kwetsbare ouderen. Terwijl juist daarvoor meer geregeld zou moeten worden en dit beeld niet altijd realistisch is.

De Dag van de Ouderen werd goed gevierd in Overijssel! foto 3

Deze inspirerende ochtend werd afgesloten met een lekkere lunch en alle deelnemers gingen naar huis met een vrolijke zonnebloem in het kader van de Dag van de Ouderen. Wij willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun inbreng en speciale dank uitspreken naar de provincie Overijssel die deze bijeenkomst mogelijk heeft gemaakt en Anjo Geluk en Peter Weda die een bijdrage leverden. Wij hopen u volgend jaar weer te mogen ontmoeten bij deze bijeenkomst!

In contact komen met Platform Pouwer? Mail ons op pouwer@zorginnovatieforum.nl!

Lees hier het volledige verslag van deze ochtend!

Deel dit artikel

Meer nieuws

Raad van Ouderen publiceert twee adviezen over participatie van ouderen

Raad van Ouderen publiceert twee adviezen over participatie van ouderen

Lees hier alles over de nieuwste adviezen van de Raad van Ouderen die op 7 oktober zijn aangeboden aan de staatssecretaris van VWS Vicky Maeijer...

Verder lezen
Vitaal en sociaal in elke levensfase?

Vitaal en sociaal in elke levensfase?

Ouderen in gesprek over wat het betekent om sociaal en vitaal in elke levensfase te zijn? Lees meer over de gesprekstafels die Platform Pouwer in samenwerking met de Raad van Ouderen organiseerde...

Verder lezen
GEZOCHT - Lid Raad van Ouderen voor Overijssel

GEZOCHT - Lid Raad van Ouderen voor Overijssel

Vanaf half september zoekt Platform Pouwer een nieuwe afgevaardigde uit Overijssel voor de Raad van Ouderen. Pakt u deze kans om de stem van ouderen te vertegenwoordigen?..

Verder lezen
Icon