Vitaal en sociaal in elke levensfase?

Ouderen in gesprek over wat het betekent om sociaal en vitaal in elke levensfase te zijn? Lees meer over de gesprekstafels die Platform Pouwer in samenwerking met de Raad van Ouderen organiseerde.

Icon14-06-2024 Nieuws
Vitaal en sociaal in elke levensfase?

Er wordt vanuit de samenleving een steeds groter beroep gedaan op ouderen. De Raad van Ouderen (www.raadvanouderen.nl) is door het Ministerie van VWS gevraagd een advies te schrijven over het ‘activeren van vitale ouderen.’ De Raad vindt dat alle ouderen actief kunnen zijn op verschillende niveaus, ongeacht de mate van vitaliteit, en daar sluit Platform Pouwer zich bij aan!

Daarom organiseerde Platform Pouwer een drietal gesprekstafels over dit thema. De gesprekstafels voor Groningen (24 juni) en Friesland (11 juni) en die van Drenthe en Overijssel (11 juli) hebben allemaal plaatsgevonden, en waren een bron van inspiratie. 

De ouderen (en een enkele professional) gingen in gesprek rond drie thema's:

  • Sociale participatie in de regio: stad, wijk of dorp
  • Participatie van en door ouderen
  • Stimuleren van (ouderen)participatie

Zie hieronder een greep uit de verzamelde input van de ouderen uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. 

Sociale participatie in de regio: stad, wijk of dorp
Het is belangrijk dat er een plek is om te ontmoeten waar activiteiten worden georganiseerd en wordt aangesloten bij de doelgroep. Op die plekken moet er ook ondersteuning van vrijwilligers of professionals zijn.

Participatie van en door ouderen
Er zijn groepen voor wie participeren lastiger is, bijvoorbeeld mensen met verminderde mobiliteit of een handicap. Daarnaast zijn er ook mensen die een grote drempel ervaren, bijvoorbeeld door angsten of eenzaamheid. Deze moeten persoonlijk aangesproken worden en op die manier betrokken worden. 

Stimuleren van (ouderen)participatie
Volgens de ouderen staat een persoonlijke benadering voorop. Stimuleren van meedoen kan door mensen te enthousiasmeren en persoonlijk mee te nemen. Het is slim om participatie en vrijwilligerswerk van jongs af aan te stimuleren, zodat het 'in de genen' zit. Hierin speelt de overheid ook een rol, door meedoen en vrijwilligerswerk te faciliteren en drempels te beslechten.

Platform Pouwer is erg blij met de input van de ouderen op verschillende plekken in het Noorden. De uitkomsten van de Gesprekstafels worden meegenomen in het landelijke advies dat de Raad van Ouderen in oktober uitbrengt. Wilt u ook (vaker) uw stem laten horen en meepraten over belangrijke thema's?  Houd dan onze website in de gaten!

Deel dit artikel

Meer nieuws

GEZOCHT - Lid Raad van Ouderen voor Overijssel

GEZOCHT - Lid Raad van Ouderen voor Overijssel

Vanaf half september zoekt Platform Pouwer een nieuwe afgevaardigde uit Overijssel voor de Raad van Ouderen. Pakt u deze kans om de stem van ouderen te vertegenwoordigen?..

Verder lezen
In gesprek over dementie

In gesprek over dementie

Op 26 april organiseerde Platform Pouwer een regiotafel over dementie. Een waardevolle ochtend, waarin we open en eerlijk met elkaar in gesprek is geweest. Lees in dit bericht meer!..

Verder lezen
Investeren in vitale ouderen

Investeren in vitale ouderen

Hoe houden we de verouderende bevolking langer gezond en gelukkig op een manier die de samenleving kan dragen? Dat is de kernvraag waar het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) onlangs zich in een..

Verder lezen
Icon